Securitate Cibernetică România

Square

Interesul pentru securitate în România a existat încă de la începutul anilor 1970, dar au existat puțini experți. Abia la sfârșitul mileniului securitatea cibernetică a prins viteză, inclusiv în România. Inovațiile rapide în Tehnologia Informației au dus la securitate cibernetică.
Organizațiile publice și private din diverse sectoare recunosc că atacurile cibernetice reprezintă unul dintre riscurile cele mai frecvente și pe cale de consecință la care sunt expuse. Drept urmare, abordările tradiționale ale securității cibernetice au devenit ineficiente.
Spațiul cibernetic, un mediu caracterizat de incertitudine și asimetrie, prezintă noi riscuri și amenințări la adresa securității naționale și internaționale. Securitatea cibernetică există pentru a proteja sistemele informatice de furtul de date partajate, deteriorarea și existența intenției rău intenționate. Atacurile cibernetice vizate sunt deosebit de importante pentru instituțiile statului, care sunt adesea primele victime.
România și-a construit o reputație pentru securitatea cibernetică și a consolidat capacitățile naționale. Țara are performanțe solide în clasamentul vitezei internetului în bandă largă și are un istoric dovedit al companiilor de tehnologie de succes. România se descrie ca IT-savvy și se comportă foarte bine în clasamentele de competențe digitale și educație.
Capitalul uman din spatele lui este unul dintre cele mai bune din Europa”, a declarat un diplomat român de rang înalt, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Sectorul IT înfloritor al României este impulsionat de Uniunea Europeană, care își va înființa noul centru de competență în domeniul securității cibernetice în capitală, București. Bucureștiul a fost ales ca locație pentru centrul care urmează să fie deschis la sfârșitul anului.
Capitala României, București, a câștigat săptămâna aceasta într-o cursă strânsă pentru a găzdui un centru de cercetare numit European Cybersecurity Competence Center. Bucureștiul a fost selectat de ambasadorii capitalelor țării pentru a găzdui noul lor Centru de competență în domeniul securității cibernetice în cadrul unei reuniuni a Uniunii Europene din 9 decembrie, în competiție cu alte șase orașe – Bruxelles, Leon, Luxemburg, Munchen, Varșovia și Vilnius. Deși România este o țară tech-savvy care și-a folosit reputația pentru a avansa ideea că puterea UE nu ar trebui să fie concentrată la Bruxelles, Niciun oraș din afara României nu a împins Bucureștiul în vârf.
Centrul de cercetare, numit Centrul European de competență în domeniul securității cibernetice, care este planificat la Bruxelles, orașul în care a ieșit pe primul loc, va fi situat aproape de principalele instituții ale UE. Noul centru European de cercetare și competență în domeniul securității cibernetice și al tehnologiei industriale va îmbunătăți coordonarea la nivelul UE a cercetării și inovării în domeniul securității cibernetice. UE urmează să devină un centru European de cercetare și competență în domeniul securității cibernetice și tehnologiei industriale (ECEC) anul viitor.
Asociatia Romana pentru securitatea informatiei (RAISA) este o asociatie profesionala, neguvernamentala, non-partizana, politica, non-profit si non-profit. DEFCAMP este cea mai importantă conferință anuală privind hacking-ul și securitatea informațiilor din Europa Centrală și de Est. CERT (MIL în limba engleză) este unitatea română a Ministerului Apărării responsabile cu furnizarea de apărare cibernetică membrilor săi.
Peer review articol de experți în securitate cibernetică, bazându-se pe experiența practică în infrastructurile critice naționale, guvernamentale, corporative, financiare, militare și organizații non-profit. România pe locul 27 din 76 de țări în Comparitech de securitate cibernetică clasament, care se uita la factori legate de securitatea cibernetică, cum ar fi malware ratelor de infecție, numărul de financiare atacuri malware, pregătire pentru atacuri cibernetice și securitatea cibernetică a legislației. România a urcat de la 39.02 puncte pentru 2019 la 27.50 puncte pentru 2020.
Conform studiului nostru, Algeria este țara cu cea mai mică securitate cibernetică din lume, deși scorul său se îmbunătățește. Noua legislație este aceeași pentru toate țările, cu excepția Algeriei, care este o țară cu o legislație precară și o singură legislație privind protecția datelor.
Mai multe despre CECC și responsabilitățile sale pot fi găsite pe site-ul oficial al hub-urilor. Pe 30 octombrie 2020, Comisia Europeană a trimis un aviz motivat (1), nereușind să notifice României măsurile naționale care permit identificarea operatorilor, numărul operatorilor și pragul pentru serviciile de bază utilizate în identificare. Procedura de notificare face parte din procesul de punere în aplicare a Directivei UE 2016 / 1148 privind măsurile prevăzute de Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice la nivel înalt (Directiva NIS).
Candidații au fost București, România, Bruxelles (Belgia), Munchen (Germania), Leon (Spania), Vilnius (Lituania), Varșovia (Polonia) și Luxemburg. Statele UE au ales Bucureștiul ca loc de desfășurare după două runde de vot miercuri, 9 decembrie.
Cert-RO este echipa națională de răspuns la incidentele de securitate informatică din România care a fost înființată ca o structură independentă cu competență de cercetare și dezvoltare în domeniul securității cibernetice. Este o organizație specializată responsabilă cu prevenirea, analiza, identificarea și răspunsul la incidentele cibernetice. Acesta a fost aprobat de Guvernul României în urma hotărârii H. G.
Principalele sale sarcini includ prevenirea, analiza, identificarea și răspunsul la incidentele cibernetice. De asemenea, este responsabil pentru dezvoltarea și diseminarea prevenirii incidentelor și a răspunsului la infrastructura cibernetică națională către public și factorii de decizie politică. Serviciul de prevenire și investigare a criminalității informatice este responsabil de prevenirea și investigarea criminalității informatice și raportează Direcției de combatere a Criminalității Organizate.
Cyber Essentials este un loc minunat pentru a începe, deoarece parolele nesigure sunt cea mai slabă verigă din organizație și ar trebui verificate pentru ele. Se dezvoltă echipamente suplimentare, ceea ce face esențial ca practicile, operațiunile și metodele de siguranță ale lanțului de aprovizionare să fie utilizate pentru testare și verificare.
Industria securității cibernetice își dezvoltă capacitățile de combatere a amenințării în creștere – de la introducerea politicilor de parole la conversia obligatorie a parolelor – în ciuda decalajului actual în capacitățile cibernetice, guvernul britanic și multe organizații de vârf lucrează pentru a se asigura că următoarea generație de profesioniști în securitate au abilitățile și expertiza pentru a rămâne cu un pas înaintea hackerilor. De la lansarea Strategiei de securitate cibernetică a Regatului Unit în 2011, au existat mai multe acțiuni pe care organizațiile le-au dezvoltat și lansat pentru a ajuta la combaterea amenințărilor cibernetice în creștere.
România este recunoscută pe scară largă în domeniul securității cibernetice și are potențialul de a juca un rol mai important. Ramona niță, care reprezintă România pe probleme de securitate cibernetică la Bruxelles, este într-o poziție unică de a observa ceea ce se întâmplă pe teren în țară, deciziile politice și strategice luate la Bruxelles și relațiile în curs de dezvoltare dintre Bruxelles și București. La Bitdefender, unul dintre principalii furnizori mondiali de securitate cibernetică, cu peste 500 de milioane de clienți și o rețea de laboratoare de cercetare, România are cea mai mare rețea de acest gen din Europa pentru combaterea amenințărilor online.
Înființarea centrului este de mare importanță pentru România, iar grupul operativ se află la fața locului pentru a se asigura că aranjamentele logistice și administrative îi permit să fie operațional cât mai curând posibil. România este puternică din punct de vedere tehnologic, iar comunitatea sa industrială și academică este recunoscută pe plan internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *